Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen myönsi Rieska-Leader ry.

Tuulta Purjeisiin 1.2.2008

Aloituskokous
ANSIO:n rakentamisen aloituskokous pidettiin 18.11.2007 jolloin hallille kokoontui kuusitoista rakentajaa. Siitä varsinainen rakentaminen lähti pikkuhiljaa käyntiin ja tällä hetkellä vauhti tuntuu aika sopivalta. Alussa kunnostettiin työvälineet: tasohöylä, oikohöylä, imuri ja vannesahat. Laitteet eivät ole mitään uusia mutta ne ovat laivantekoon tosi jämäköitä ja siten toimivia. Aikaa kunnostukseen ja virittämiseen meni kuukauden päivät.

Kaarien teko
Laitteiden kunnostamisen jälkeen päästiin opettelemaan kaarien tekoa. Pahvimallien tekeminen vaati alussa hiukan harjoittelua, mutta pikkuhiljaa tekniikka on hioutunut kohdilleen. Kaaret tehdään liimaamalla kolme 45 mm vahvaa kaaren muotoon sahattua mäntylankkukerrosta yhteen. Liimana käytetään TIMBER MAX-merkkistä vedenkestävä PU-liimaa. Lopuksi kerrokset pultataan vielä yhteen kuumasinkityillä 12 mm pulteilla. Tarvittavat puristimet tehtiin U-palkista ja kierretangosta ja ne ovat osoittautuneet viimeisen päälle toimiviksi. Kaikkiaan kaaria tarvitaan 43 kpl ja tällä hetkellä yli kolmasosa kaarista on viimeistelyä vaille valmiina.

Köli
Ansion köli tehtiin 26.1.2008 liimaamalla yhteen kuusi kerrosta Siperian lehtikuusesta höylättyjä lankkuja. Köli on 200 mm leveä, 252 mm korkea ja noin 18 metriä pitkä. Köli vaikuttaa hyvältä, se on täysin suora ja siinä ei ole minkäänlaisia halkeamia. Kölin puhdistamisen jälkeen siihen tehdään ura alinta pohjalankkua varten. Sen jälkeen alkaa kaarien asentaminen kölin päälle.

Työasut
Ansion rakentajat ovat päättäneet hankia laadukkaat työasut. Asun selkään tulee teksti Tuulta Purjeisiin ja tekstin alle kuva Ansiosta. Kuvan suunnittelusta ja brodeerauksesta vastaa Nina Forss. Pukuun on tarkoitus laittaa muutamien yhteistyökumppanien mainos. Mikäli olet kiinnostunut saamaan yrityksesi mainoksen varmasti mielenkiintoiselle ja huomioita herättävälle paikalle, niin tiedustele (Jorma Untinen 040-5490282).

Lahjoitukset
Tuulta Purjeisiin hanke on saamassa merkittävän puutavaralahjoituksen. Mauri Tuuna Kälviän Passojan kylästä oli tutustunut hankkeeseemme Keskipohjanmaa-lehden jutun kautta ja hän halusi lahjoittaa huomattavan määrän luonnonvääriä puita. Puut ovat erittäin sopivia Ansion kansirakenteiden tekemiseen. Kansipalkit voidaan nyt tehdä luonnollisesta pyöreästä puusta jolloin kaunis puu jää näkyviin kattorakenteisiin. Plassin kyläyhdistys kiittää sydämellisesti Mauri Tuunaa ja laivan valmistuttua toivottaa hänet mukaan purjehdusmatkalle.