Plassin Historiaa
HÖYRYLAIVOJEN AIKAA
Pasi Tiinanen muistelee
Kuvassa hinaaja Oiva joka oli rakennettu Kalajoella v. 1912.Voimaa hörykoneessa oli 25 hv.
Purjelaivakauden hiljallen loppuessa tulivat tilalle höyrylaivat. Rahtilaivoille ei löytynyt Kalajoen rannikolta tarpeeksi syvää satamaa. Laivat lastattatiin redillä suurimalta osaltaan Rahjan kylässä. Jokus on laivoja lastattu myös Ringarin takana, mutta paikka oli suojaton tuulille ja merekäynnille. Rahjassa sensiaan oli suojaisa saaristo valtamerilaivojen lastaukseen.
Suurimmaksi osaksi vietiin sahatavaraa ja myös paperipuuta. Sahatavara oli kuitenkin suurin vientiartikkeli. Lankut ja laudat hinattiin proomuilla Kalajoen sahalta Rahjaan lastattavaksi ja edelleen eri satamiin ulkomailla. Hinaajat olivat höyrylaivoja jotka vetivät proomut lastauspaikalle mutta myös tukkeja sahoille. Kalajoella hinaajia omisti A. Santaholma Oy jolla vuosien varrella oli parikymmentä erikokoista hinaajaa. Proomut olivat puisia tukevarakenteisia ja tehty Kalajoella sahan lipillä. Jokisuulla oli myös Juseliuksen saha ja Juseliuksella oli myös hinaajia
Tukkien hinaaminen tapahtui ensin avolautoissa joissa oli ympärillä puomit pitämässä tukit koossa. Tämä oli kuitenkin sään suhteen tarkkaa koska lautat merenkäynnissä hajosivat ja tukit levisivät pitkin rantoja. Tukkeja hinattiin jokisuilta johon ne oli tuotu uittamalla ylämaista. Kätevämpi hinaustapa kehiteltiin jossa tukit sidottiin nippuihin, niput vierekkäin ja nippurivit peräkkäin pitkäkäksi tarakaksi. Tämäkin hinaustapa oli vähemmän arka tuulelle ja merenkäynnille. Tukkeja hinattiin Kemistä ja Iistä asti Raahen ja Kalajoen sahoille. Nämä pitkänmatkan hinaajat olivatkin jo isompia ja merikelpoisempia. Pieniä hinaajia joita sanottiin jokihinaajiksi eivät olleet isompiin hinauksiin sopivia. Kalajoessa hinaaja Apu veti ja työnsi tukkeja proomuja oikeisiin paikkoihin. Apu jaksoi kyllä vetää hyvällä ilmalla pari kolme täyteen lastattua proomua Rahjaan.
Hinaajia, jotka kävivät tai olivat rekisteröity Kalajoella, olivat Santaholma Oy:n laivoja mutta aikaisemmin kalajoessä kävivat myös Oulu Oyn hinaajat mm. Oulu 5 ja Juseliuksen sahan Toimi. Juseliuksella oli myös isompi hinaaja Procker mutta Kalajoessa oli liian vähän syväystä näin isolle laivalle. Tämä odottikin Ringarin takana ja proomut vietiin pienemmillä hinaajilla Prockerin hinattavaksi.
Santaholma Oy olikin melkoinen laivanvarustaja ja omisti olemassa olonsa aikana laivat nimeltä: Antti, Kunto, Oiva, Ponteva, Sopu, Toimi, Weikko, Tarmo, Aalto, Apu, Ilo, Jaska, Leimu, Wanttaus Nopsa, Oulu, Panu, Pelle, Virma ja Voima. Näiden laivojen käyttövoima oli höyry paitsi Panun jossa oli voimanlähteenä Bolinder puolidiesel. Höyryylaivojen aikakausi kesti 1800 luvun loppupuelelta 1960 luvun alkuun. Hinaaja joka Kalajoella oli viimeisenä vesillä oli Kunto.