Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen myönsi Rieska-Leader ry.

Kesäkuu - heinäkuu 2011

Kuvia ensimmäisestä purjehduksesta


Kaljaasi Ansio purjehti 2.7.2011 Plassin markkinapaikalle Kalajoki-Valssi yhteislauluillan tähdeksi.
Kuvat on ottanut Timo Taari (DC-alkuiset kuvat ja Meri-Tuuli Hietala (Kaljaasi-Ansio-alkuiset kuvat)

Katso video Kaljaasi Ansion purjehduksesta & Pekka Himanka esittää laulun Meren aallot

Ansion riki asennettiin paikoilleen kesäkuun aikana ja ensimmäiselle koepurjehdukselle päästiin suunnitellun aikataulun mukaan, eli kaljaasi Ansio purjehti 2.7.2011 Kalajoki-Valssi lauluiltaan. Rikin asennuksessa meillä oli asiantuntijoina Saimaan Perinnelaivayhdistyksestä Kari Hakola ja Timo Siirasto ja voidaan huoletta sanoa, että ilman heidän apua purjeiden asennus ei olisi tässä aikataulussa onnistunut. Kaverit tekivät suuren työn ja näki että he olivat sydämmellään mukana touhussa. Kutsuimmekin heidät Plassin Kyläyhdistyksen kunniajäseniksi ja he ottivat kutsun vastaan.
Markku Mäki ansitsee suuret kiitokset antamalla oman kurottajansa ja tulemalla vielä itse kuskiksi jotta saimme kaikki vaijerit ja blokit paikoilleen. Tuhannet kiitokset Markulle.

Matkan luotettavana kipparina oli Mikko Rahja, josta Mikolle paljon kiitoksia. Luotsina toimi Jari Vetoniemi joka tuntee alueen vedet kuin omat taskunsa. Paljon kiitoksia myös Jarille.
Koko merimatkan ajan Ansio toimi erinomaisen hienosti, voidaan jopa sanoa että paremmin kuin uskoimmekaan. Vaikka tuuli/aallokko oli ajoittain aika voimakas, Ansio kulki hyvin rauhallisesti eteenpäin. Se ei kallistellut ollenkaan pahasti mitä hiukan pelkäsimme vaan oli erittäin vakaa. Ansio totteli ruoria kuten pitikin, eli voidaan sanoa että Ansio on erinomaisesti suunniteltu ja erinomaisesti rakennettu. Voimme perustellusti odottaa Ansiolle valoisaa tulevaisuutta.
Huonoksi onneksi päivän aikana pohjoistuuli laski meriveden korkeuden hiukan miinuksen puolelle jolloin oli pieni mahdollisuus etttä Ansio ottaa pohjaan kiinni eikä pääse perille. Matkalla jokea pitkin ilo ja jännitys tuntuivat hyvin voimakkaasti. Ansio pääsi kunniakkaasti Plassin rantaan vajaan kymmenen pohjakosketuksen saaneena mutta kuitenkin täysin ilman vaurioita. Vesi laski illalla voimakkaasti ja todennäköisesti jo tuntia myöhemmin matka ei olisi onnistunut. Voidaan siis sanoa että tuulet olivat meille ja Ansiolle juuri riittävän suotuisat. Rannassa onnistumisen ja helpotuksen tunne oli varmasti kaikille hyvin suuri, matka oli ollut erittäin hieno.

 

Jatkossa Ansio varustamista jatketaan Plassin rannassa ja ennen uutta purjehdusta välän ruoppauksen on oltava valmis ja meriveden korkeuden pitää nousta selvästi. Ansio lopullinen katsastus matkustaja alukseksi tapahtuu todennäköseti ensi keväänä jolloin Ansio olisi valmis yleisöpurjehduksille ensi kesän alussa.